7X volbloed Gravel Race machine

Daar waar conventionele gravelbikes haperen bij een wat bredere bandenkeuze kun je in een Wikkit al jaren serieuze mountainbikebanden monteren. Omdat de fietsen bij wat ruiger terrein toch tegen de limiet aan liepen en de wens van mede-ontwerper Ramses Bekkenk bleef terugkomen om een lichte all-terrain racewagen te maken lieten wij de spreuk “carbon is om mee te vissen” vallen en werd de geest van de 7X losgelaten.

Het gravelwapen van Ramses Bekkenk

De 7X heeft net als andere Wikkits een heel laag balhoofd, dit geeft de mogelijkheid zo aerodynamisch mogelijk te gaan zitten. De centrale positie op de fiets en de korte stuurpen zorgen ervoor dat de fiets goed door bochten rijdt en voldoende wendbaar is ondanks de wat luiere balhoofdshoek. De fiets voelt uiterst licht en laat zich makkelijk door het terrein manoeuvreren.

Handgemaakt en op maat in Tsjechië en Slowakije

Samen met de framebouwer van de alu-frames in Tsjechië die al ruime ervaring had met het verlijmen van carbon en zijn partner uit Slowakije die de fijne kneepjes van frameproduktie bij de ontwikkelaar van de high-end Festka frames heeft geleerd werd het ontwikkel-traject aangegaan.

De basis van de fiets is de geometrie van de “strandfiets” met een likkie en een tikkie. De inbouwhoogte van de vork werd met een cm verhoogd om nog wat beter voorbereid te zijn op de komst van de verende gravel-fork. Bovenbuis ietsje korter. De balhoofdhoek bleef 68 graden, de zitbuis werd een ietsje vlakker, het bottombracket iets omhoog gebracht (extreem laag bij de strandfiets), de langere chainstay bleef behouden en de overstap werd gemaakt naar de Boost-standaard. Het resultaat zou een snelle, wendbare, lichte, van dikke banden en een road-wide crank voorziene racewagen moeten worden met de kabels natuurlijk buitenom.

Het frame is een volledig Europees product. Het Toray vezel komt dan wel uit Japan maar wordt naar wens middels CNC Winding machines tot buizen gevormd in Slowakije. Is de piloot wat zwaarder of juist heel licht dan kan de flex en sterkte op maat gemaakt worden. Seatstay en chainstay worden in CNC gefreesde matrijzen gevormd en gebakken tot fijne kunststukjes naast onderdelen voor Ferrari en Volkswagen. Buizen, de gevormde onderdelen en de in Tsjechië CNC gefreesde alu 7075T6 drop-outs worden “tube to tube” verlijmd met Composite Epoxy lijm van Loctite. Radius en vorm worden met de hand aangebracht op de knooppunten met een Epoxy- carbon composiet. Draadloos is het nieuwe mechanisch, dus er zijn slechts nokjes voor de remleiding voorzien op de schuine buis. Wikkit ziet de fiets als een machine waar makkelijk aan gesleuteld moet kunnen worden, er dus bewust gekozen voor kabels buitenom en BSA draad in de bottom bracket. Zo kan er een frame op maat gemaakt worden en is een korte levertijd mogelijk. Wikkit is zo veel flexibeler en in staat om een frame op maat te maken,voor echt lange mensen kunnen ze bijvoorbeeld ook de achterkant van de fiets verlengen.

Na uitgebreid testen van verschillende prototypes is het resultaat een echte ATB. ATB ja, bewust is er voor deze term gekozen, een fiets die super rijdt op het strand, maar veel meer kan dan dat. Getest op het NK gravel, op het strand, maar ook uiterst geschikt voor wedstrijden als de Drenthe 200 en de Veldslag om Norg. Zeker met een geveerde vork helemaal klaar voor het echt ruige gravelwerk. Een in Egmond aan Zee getekende en in Tjechoslowakije handgemaakte carbon parel!

Prijs volledig afgemonteerd met SRAM Force AXS, Ritchey Carbon Components, starre voorvork en carbon wielset komt de prijs rond de 7500 euro. Gewicht rond de 7.5 kilo voor maat M met alles erop en eraan. Het afbouwen van de fiets gebeurd altijd volledig in overleg en naar wens.

Waar komt die naam 7X dan vandaan? 7X is een eerbetoon aan Rames Bekkenk en tevens het geheime ingrediënt uit Coca Cola, het drankje waar de ontwerper liters van achterover klokte tijdens het ontwerpen, bedenken, testen en opbouwen….. 

Wikkit 7X de gravelrace machine

Dubbel voor en geveerd…

De 7X op de foto heeft een dubbel voorblad (meer souplesse daar waar het zwaar is en op kruissnelheid een rechte kettinglijn). Tevens heeft de fiets een geveerde voorvork en een dropper-post. Wielset is van Evanlite met 25 mm binnenbreedte. Verder Sram Force AXS, Crankbrothers pedalen en Dropper-post, Ritchey WCS Carbon Venturemax en stuurpen.